Zo zorgen we de komende jaren voor een sterke treinverbinding tussen Noord-Nederland en Noordwest-Duitsland

We zorgen dat de reistijd per trein tussen Groningen en Bremen in 2030 wordt teruggebracht van 2 uur en 43 minuten naar 2 uur en 11 minuten om zo een duurzaam en gelijkwaardig alternatief voor de auto te bieden. Dit doen we in twee bouwstappen. 

Hoe verkorten we de reistijd

Bouwstap 1: tot eind 2024
Tot eind 2024 (bouwstap 1) werkt ProRail aan snelheidsverhogingen tussen Hoogezand en Zuidbroek, Scheemda en Winschoten en Bad Nieuweschans en grens Duitsland. In Duitsland vernieuwd DeutscheBahn (DB) Netz het spoor in de Charlottenpolder en bij de Friesenbrücke en bouwen ze de nieuwe Friesenbrücke. Hiermee wordt de reistijd Groningen - Bremen (met overstap in Leer) eind 2024 verkort van 2 uur en 43 minuten tot 2 uur en 26 minuten. 

Bouwstap 2: 2024-2030
Tussen 2024 en 2030 verhogen we de rijsnelheid tussen Waterhuizen en Kropswolde. Tussen Zuidbroek en Scheemda verbeteren we de bodem voor een snelheidsverhoging. Op het traject tussen de Friesenbrücke en Ihrhove verdubbelt Deutsche Bahn het spoor en past enkele stations aan. Dit verkort de reistijd van 2 uur en 26 minuten naar 2 uur en 11 minuten. 

Friesenbrücke

Een belangrijke voorwaarde voor de Wunderline, is de Friesenbrücke (Friesenbrug) in Duitsland. In 2015 voer een vrachtschip tegen de brug en sindsdien is de brug kapot. Momenteel worden er op een deel van het traject (snel)bussen ingezet voor reizigers. Eind 2024 is de brug klaar. Daarna gaat de Wunderline rijden. Deutsche Bahn is begonnen met de bouw van een nieuwe brug. De nieuwe Friesenbrücke wordt de grootste spoordraaibrug van West-Europa. 


Impressie van de nieuwe Friesenbrücke (foto: Deutsche Bahn)