Zo zorgen we de komende jaren voor een sterke treinverbinding tussen Noord-Nederland en Noordwest-Duitsland

Het Wunderline-traject tussen Groningen en Bremen is 173 kilometer lang. Hiervan ligt 49 kilometer spoor in Nederland en 124 kilometer in Duitsland. Tot eind 2015 bedroeg de totale reistijd 2 uur en 43 minuten. Sinds december 2015 rijden er tussen Weener en Leer geen treinen meer vanwege de aanvaring van een schip tegen de Friesenbrücke. De treinreizigers reizen een deel van het traject per (snel)bus. Met de Wunderline is de treinreis tussen Groningen en Bremen straks een stuk korter! Het spoor ligt er al. De komende jaren gaan we ervoor zorgen dat treinen op dit traject sneller kunnen rijden en de reistijd korter wordt.

Werkzaamheden in Nederland

Tot eind 2024 werken we aan snelheidsverhogingen in de gemeentes Midden-Groningen en Oldambt:

  • Hoogezand - Zuidbroek (gemeente Midden-Groningen)
  • Scheemda - Winschoten (gemeente Oldambt)
  • Bad Nieuweschans - grens Duitsland (gemeente Oldambt)


Werkzaamheden tot en met 2024 in Nederland

Werkzaamheden in Duitsland

Aan de Duitse zijde van de grens werkt Deutsche Bahn tot 2024 aan station Ihrhove en de vernieuwing van seinen en wissels. Tussen 2024 en 2030 krijgt station Leer extra wissels en een extra perron. Ook komt er een gedeeltelijk dubbelspoor tussen Leer en Oldenburg.

Herstel van de Friesenbrücke
In 2015 voer een vrachtschip tegen de Friesenbrücke. Sindsdien is de brug defect. In juli 2021 verleende de Federale Spoorwegautoriteit vergunning voor de herbouw van de brug. Deutsche Bahn is nu bezig met de herbouw van de brug. De nieuwe Friesenbrücke wordt de grootse spoordraaibrug van Europa. Eind 2024 is de brug klaar en gaat de Wunderline rijden.

Meer weten over de werkzaamheden in Duitsland? Kijk op de website van de Deutsche Bahn.

Kortere reistijd vanaf 2025

De sporen en perrons op enkele Nederlandse en Duitse stations zijn eind 2024 aangepast. En omdat dan ook de Friesebrücke hersteld is, hoeven reizigers in Weener niet meer over te stappen. Hierdoor is de reistijd in 2025 al teruggebracht tot 2 uur en 26 minuten.

Tussen 2024 en 2030 verhogen we de rijsnelheid tussen Waterhuizen en Kropswolde. Tussen Zuidbroek en Scheemda verbeteren we de bodem voor een snelheidsverhoging. Op het traject tussen de Friesenbrücke en Ihrhove verdubbelen we het spoor en passen we enkele stations aan. Hiermee brengen we de reistijd nog meer terug, tot maar 2 uur en 11 minuten.